ADRESİMİZ : Aliçetinkaya Bulvarı No:17 Yeni Efes Apt Kat:1 Alsancak-Konak/İzmir
[email protected] 0530 388 38 63

KADIN HASTALIKLARI VE JİNEKOLOJİK PROBLEMLER

Her kadın yılda en az iki kez kadın doğum doktoruna muayene olmalıdır. Kadınlar vajinal enfeksiyon açısından risk altındadır. Ancak bazı faktörler bu riskin artmasına neden olur bunlar;

 

Uzun süre steroid yada antibiyotik tedavisi görmek
Diyabet problemleri , stres , çok eşlilik
Postmenopozal dönem
Uygun olmayan koşullarda yapılan doğum ve kürtaj
Beslenme bozukluğu ve yetersiz hijyen


Yukarıda sıralanan risk faktörlerinin hemen hepsi vajinanın normal florasının bozulması ve enfeksiyon olasılığının artması ile ilgili durumlardır.
Enfeksiyonun doğru değerlendirilip ve tedaviye başlanması için hastanın hikayesin, fiziki muayene ve laboratuvar testlerine ihtiyaç duyulur.
Vajinal akıntının renk, koku, miktar ve yoğunluk açısından özelliğinin bilinmesi enfeksiyon nedenini saptamadı bilgi verir. Akıntıya eşlik eden diğer semptom ise kaşıntıdır. Hem antibiyotiklerin hem de oral kontraseptiflerin uzun süre kullanılmaları mantar enfeksiyonu riskini artırır. Hijyenik açıdan naylon iç çamaşırları ve sıkı giyilen kıyafetler havalanmayı önleyerek nemli bir ortam yaratmaları enfeksiyonel durumlar için bir zemin hazırlar. Tedavi enfeksiyonun nedenlerine göre planlanır.


Cinsel yolla bulaşan hastalıklar geleneksel olarak veneral hastalık olarak bilinen cinsel yolla bulaşan hastalıklardır. Bunlar gonore, sifiliz, herpes, AIDS ve genital siğillerdir. Ancak başka enfeksiyonlarda hepatitis, klamidya, trokomonas vajinit, şarkroid (VDRL +) olabilir. Eşlerin birlikte değerlendirilmesi ve tedavi edilmeleri gerekir. Aynı kişi de birden fazla enfeksiyon bir arada bulunabilir. Bu nedenle tespit iyi yapılmalı ve tüm organizmalar için tedavi planlanmalıdır.


Sifiliz kronik sistemik hastalıktır. Cinsel yolla bulaşan bir hastalık olmasına rağmen nadiren açık yaradan girme olasılığı da vardır. İnkübasyon periyodu 10-90 gün arasın da değişir. Kuru ve ışıklı yerlerde yaşayamaz ilk lezyon olan şankırın ortaya çıkması arasındaki süre 3-4 haftadır. Şankır oval , ağrısız, sert , yüksek ve ortalama 1cm çapında kırmızımsı bir popül görünümünde belirgin çeperlidir. Geç tanı sifiliz için geri dönüşü olmayan komplikasyonlara neden olur. Bunlar kronik kemik ve eklem inflamasyonu, kardiovasküler, deri lezyonları ve santral sinir sistemi gibi belirtiler olabilir. Bu gibi durumlarda yüksek doz antibiyotik uygulanır ve 3 ayda bir kontrol gerekir ve hastaya hijyen ve cinsel sağlık hakkın da hastaya gerekli bilgiler verilmelidir.
Gonore ciddi bir enfeksiyondur. Eğer tedavi edilmezse üst genital bölgeye yayılarak  PID gelişimine ve infertilite neden olur. Hastalık bulaşma yolu cinsel ilişkidir. Enfeksiyonun inkubasyon dönemi 2-10 gün arasında değişir.


Bağışıklık sağlanmaz. En çok rastlanan sık idrar çıkma ve vajinal akıntıdır. Karın bölgesin de ağrı ve kramp akıntıya bağlı ödem, kırmızılık, yanma, kaşıntı,  üst genital organının etkilendiğini gösterir. Tanı fiziki muayene bulguları ve kültürde gonere tespiti sağlanır. Kültür almak için en uygun zaman ise organizmaların hızla çoğaldığı menstrasyon esnasıdır. Hastaya muayene den ortalama 2 saat öncesi idrar yapmaması, vajina ve vulvayı temizlememesi gerektiği açıklanır.


Tedavide yüksek doz antibiyotik kullanımı sonra 7ile 14. Gün arasında kültür alınarak izlenmesi tedavinin başarılı olup olmadığını kontrol etmek açısından önemlidir. Tedavinin eşli uygulanması sürece hızlandıracağı bilgisi verilir.


Genital herpes oldukça sık rastlanan bir hastalıktır. Enfeksiyon vücuda bir kez girdikten sonra kalıcı özellik gösterir ve bazı zamanlarda aktif hale geçer.
HSV 1 daha çok belin üst bölgesini daha çok ağız, HSV 2 ise daha çok belin alt bölgesini yani genital bölgeyi etkiler. Herpes hızla enfekte olma özelliğine sahiptir. Lezyonlar vajinal ve perineal bölgeyi etkileyebileceği gibi ağız bölgesini de etkiler.


Herpes tekrarlayan enfeksiyon olarak ortaya çıkar. Lezyonlar tek yada çoğul olarak görülebilir.hasta da yanma ve kaşıntı meydana gelir. Enfeksiyon aktif halde bulunan herpesli bir kişiden direk temas yolu ile geçer. Hastalık ortalama 4-5 gün içerisin de lezyonlar ise 2-6 hafta arasın da geçer.
Ateş, üşüme, baş ağrısı , bulantı ve kusma da eşlik ediyorsa enfeksiyonun yayıldığı düşünülür.


Tedavisi ise vücut direncini korumak ve stresi azaltmak açısın dan önemlidir. Tedavi de antiviral kullanılır. Hem oral hem de lokal uygulama da ilacın lezyonların üzerini tamamen kapatmasına ve gözlerin ilaçtan korunmasına dikkat edilmesi gerekir. Virüs karanlık, nemli ve sıcak ortamlarda daha kolay çoğalır. Aktif lezyon dönemin de cinsel ilişkiden kaçınılmalı, lezyonlara el ile dokunulduktan sonra enfeksiyonu vücudun başka bir kısmına taşımamak için eller sıklıkla sabun ile yıkanmalıdır.


Kondilom ( genital siğil) human papiloma virüsü (HPV). Hpv nin 20 den fazla tipi vardır. Tip 6 ve 11 en sık görülen çeşididir. Ancak tip 16 ve 18  serviks ve vulva kanseri arasın da bir ilişkisi olduğunu bulunmuştur.


Hpv nin inkobasyon evresi birkaç haftadan 9 aya kadar sürebilir. Siğillerin görülmesin den önce de bulaşma olur. Siğillerin büyümesi nemli ve sıcak ortamlar da hızlanır. Hpv oral, anal, servikal yada vajinal mukozoyu enfekte eder. Uzamış lezyonlar salkım haline gelir ve karnabahar görünümü alır.
Pop smear ve biyopsi ile tanımlanır. Cerrahi olarak koter, lazer ya da kriyoterapi ile siğiller çıkarılır.vajinal siğiller için likid nitrojenli kriyoterapi önerilir. Hekim tarafından doğru teşhis ve doğru tedavi uygulanırsa tedavi sonuç verir.


Bir diğeri ise jinekolojik problemlerin için de olan adet düzensizliği sancılı adet görme, idrar kaçırma, kasık ağrıları, nabothi kistler, yumurtalık kistleri vs. adet kanamalarının normal periyodun dışında olması, adetlerin pıhtılı, sancılıve normalden uzun  geçmesi adet düzensizlikleri gibi çeşitli problemlerden oluşabilir. Rahimde myom (ur), polip, tümör veya yumurtalık kistleri gibi problemlerin hepsi adet düzensizliği sebebidir. Yalnızca hormonel problemlere bağlı adet düzensizliği de görülebilir.


Pop smear testi rahim ağzın dan alınan bir testtir. Her kadının en az yılda 1 kez yaptırması önerilir.  Tip2, hpv, cin olan kadınlar ise smear testi daha sık aralıklarla ortalama 3 ay arayla yapılması önerilir. Smear testi basit ve ağrısız bir işlemdir ortalama 15-30 saniye sürer jinekolojik muayene esnasında uygulanır. Test için en uygun zaman adet bitiminden sonra ki 3-10 günler arasındadır. Testten 3 gün önce vajinal duş ya da herhangi bir ilaç ve cinsel birliktelik olmamasına dikkat edilmelidir.


Rahim ağzı yaraları halk arasında bilinen jinekolojik problemlerden birisidir. İlk belirtileri adet kanamasının bitiminde ortaya çıkan vajinal akıntılardır. Diğer belirtiler ise vajinal kanama, yanma, ilişki esnasında ağrı, ilişki sonrası kanama, idrar yaparken yanma, kötü kokulu ve iltihaplı akıntıdır. Tedavi vajinadan alınan örneğin sonucuna göre uygulanmaktadır.


Tüp bebek ve ıvf labaratuvar ortamın da sperm hücresi ile yumurta hücresinin bir araya getirilerek döllenme işlemine tüp bebek denir.
Ivf kelime olarak in vitro fertilizasyon kelimesinin kısaltılması olup laboratuvar da sperm-yumurta birleşiminin gerçekleşmesini ifade etmektedir.
Aşılama ile gebelik uzun süre gebe kalamayan kadınlara uygulanmaktadır. Erkeğin sperm hücresi alınarak kadının rahminin içine bırakılmasıdır.
Aşılama (IUI) infertilite durumların da uygulaması kolay, pratik, ekonomik ve risksiz bir işlem olduğu için ilk tercih edilen yöntemdir.


Aile planlaması ve doğum kontrol yöntemleri kişilerin istediği zaman ve aralıkta çocuk sahibi olmalarını sağlamaktadır. Aile planlaması ile anne ölümleri azalır, sağlıklı doğumlar gerçekleşir ve sağlıklı bebekler dünyaya gelir.


Copyright 2018 www.assoskadindogum.com - İZMİR
Facebook Sayfamız Twitter Sayfamız Instagram Sayfamız Youtube Sayfamız Google+ Sayfamız